top of page

Lumea noastră pandemică – forumul post-pandemic

Dr. Alexandru Cristian

Lumea s-a schimbat, lumea nu mai este așa cum o știm noi, aud aceste vorbe de când a început această pandemie. Ce reprezintă aceste vorbe? Este oare semnificația unei schimbări structurale a lu mii sau un enunț sociologic despre lumea în care trăim.

Fără îndoială virusul există, pandemia este prezentă. Cred cu tărie că trebuie privită cu echilibru, fără excese de o parte și de alta, negaționiști și hiperbolici. Negaționiștii refuză existența acestui virus ba chiar afirmă că este o conspirație mondială, un plan de subjugare mondială. Hiperbolicii exagerează contagiozitatea și pericolul provocat de acest virus. Se cred profeți ai Apocalipsei, chiar premergători ai vremurilor din urmă. Trebuie echilibru, trebuie evitate excesele de orice parte.

Frica este unul dintre cele mai mari pericole din viața noastră. Coroborată cu alte temeri cum ar fi sărăcia, neputința, epuizare psiho-morală poate fi un cocktail mortal. Un astfel de cocktail este prezent în lumea noastră pandemică și din păcate este băut fără conștientizarea unui mare pericol, sfârșitul unei civilizații moderne și democratice provocate de toate aceste spaime care acționeză ca forțe centripete și ne alungă în alt timp. Va reveni oare un Nou Ev Mediu după această pandemie?

Evul Mediu a fost considerat ca o perioadă întunecată, suspendată din istorie, pe când Epoca Luminilor a fost considerată ca o lumină adusă în noaptea Istoriei. Cum va arăta lumea noastră post-pandemică...?

Lumea noastră pandemică ne întâmpină cu spaime primordiale și cu frici inexplicabile ce pot genera venirea unei nopți de lungă durată, lunga noapte a conștiinței și a echilibrului moral. Sper că aceste moment nu se va întâmpla în viața noastră. Lumea noastră pandemică poate însemna boală, temere, frică, panică, spaimă, neputință, probleme economice, sărăcie, foamete și în final anarhie. Pentru a evita aceste posibile evenimente trebuie echilibru și discernământ. Cred că un forum trebuie instituit la nivel global, format din specialiști neafiliați politic, pentru a găsi mecanismele de răspuns ale omenirii după trecerea acestei crize sanitare la nivel planetar, mai exact reducerea contagiozității acestui virus. Conflictul și competiția trebuie să fie oprite și puse în planul al doilea pe scena lumii, acum trebuie să ne concentrăm cum vom face față acestui eveniment.

Lumea post-pandemică se va confrunta cu probleme sociale, dileme morale, clivaje economice și decalaje în dezvoltare, probleme pshiho-morale,comportamente deviante dar și alte posibilități ce pot irumpe din această boală care a împânzit globul, mă refer aici la nivelul de cunoaștere nu la nivelul de contagiozitate.

Forumul global post-pandemic nu este un guvern mondial. Este un forum de cooperare pentru a găsi mecanisme coordonate pentru a răspunde la această mare provocare, trebuie instituit pe baze independent politice. Forumul trebuie format pe un număr exact de ani, cu o misiune bine stabilită și cu obiective clare. De asemenea trebuie prevăzut un buget care să implementeze în cooperare cu statele lumii aceste răspunsuri. Trebuie să subliniez că forumul nu va acționa pentru atingerea suveranității statelor și va respecta politica externă și de securitate a statelor. Forumul va veni doar cu propuneri și eventuale soluții dar și un mod concret de implementare.

Ca o scurtă concluzie acest forum are nevoie de un grup de experți care să judece obiectiv evoluția lumii fără a exclude și lideri religioși pentru consilierea orientării morale. Forumul nu va face politică, religie și nu va avea o ideologie anume. Fără acest răspuns global unitar lumea se poate afunda într-un întunecat ev mediu.

132 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page