Caută
  • Carmen Onuorah

Karmen Zaharia - Icoane

Carmen Onuorah


Mă plimb cu gândul pe străzile copilăriei. Început de toamnă, crizanteme, "aud" chiar și sunetul clopotului bisericii Precista de lângă casă... Respir adânc. O avalanșă de amintiri mă face să simt parcă aerul curat de munte și un iz ușor de ceară și tămâie... Anul nou ortodox începe în septembrie. Nașterea Sfintei


Maria este prima mare sărbătoare, pe 8 septembrie. Tatăl său, Ioachim, din seminția lui Iuda, urmaș al regelui David și mama, Ana, amândoi dovedesc rădăcinile împărătești si preoțești ale Fecioarei.

Adâncită în gândurile mele, revăd icoana "Nașterea Maicii Domnului" pictată de Karmen Zaharia. O pace de nedescris mă inundă. Culorile ei calde le percep ca pe o mângâiere. În inima mea, Theotokos * are un loc special...

O altă icoană mă poartă mai departe, într-o călătorie imaginară, la momentul cunoscut drept Buna-vestire. Arhanghelul Gabriel, cel care aducea vestea divină, este redat cu remarcabilă măiestrie. Expresia feței este perfect realizată să oglindească unicitatea momentului și a misiunii.

Înzestrată cu mult talent și cu o puritate sufletească deosebită, Karmen Zaharia este un izvor nesecat de creativitate.

Fie scena Nativității ori "Maica Domnului cu Pruncul", toate sunt icoane care vorbesc despre dragostea cu care au fost pictate în aceeași măsură ca despre ortodoxism.

Ioan Botezatorul, Sfânta Paraschiva, Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Sfântul Gheorghe, toți, sunt schițați cu mare grijă și preaslăvire... Un aer de divinate te inundă.

"Pictez cu sufletul, cu o aripă de înger deasupra capului drept acoperiș și cu Duhul Sfânt sfătuitor de taină și îndrumător al mâinilor mele" este mărturisirea artistei, remarcabil ilustrată în volumul recent publicat de editura Saga, "Sfințească-se numele Tau". O colecție de icoane din suflet, pentru suflet...

* În limba greacă „Maica Domnului”. "Maica Domnului îndurerată" este, pentru mine, unică prin încărcătura ei spirituală.

Mărturisesc vibrația puternică pe care am simțit-o la vederea acestei picturi, durerea este intensă, profundă, mă invăluie în tristete dar și evlavie! Mă trezește la adevăr, ca mamă, număr binecuvântarile primite zi de zi.

Închei acest periplu imaginar cu "Adormirea Precistei", moment de mare importanță în creștinism datorită semnificației lui. Înălțarea Maicii Domnului, trup si suflet, fără a trece prin moarte. Intervenția divină care o așează printre cei sfinți. Și de această dată, "penelul" artistei Karmen Zaharia ne uimește prin finețea liniilor, prin armonia culorilor și iscusința de a provoca un dialog spiritual cu sufletul privitorului.

Portfoliul ei conține multe icoane și picturi, fiecare în felul ei aducătoare de lumină. În orice colț ar fi așezate, vei simți căldura cu care au fost măiestrite. Vei avea, pentru totdeauna, în inimă, amprenta acelui moment când erai pierdut în admirație, când icoana parcă îți vorbea...șoapte sfinte alinătoare.

44 afișare0 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate

Subscribe to Our Newsletter

© 2020 SAGA PUBLISHING